4 tips & tricks karten

Hoe rij je de snelste tijd?
Hier 4 tips om de beste tijd neer te zetten en het baanrecord te verbreken!

 

1. Ideale rijlijn

Bij karten draait het allemaal om de perfecte bocht en de juiste snelheid. Maar hoe doe je dat nou? Als eerste probeer je de ideale ‘rijlijn’ op te zoeken. Dit is de route langs de bochten en diagonaal over de rechte wegen, waarmee je gemiddeld gezien de hoogst mogelijke snelheid kunt behouden. Dit zorgt ervoor dat je de binnenbocht op de snelst mogelijke manier pakt, zonder te remmen. Overigens is deze rijlijn voor iedereen verschillend.

 

2. De perfecte bocht

Vervolgens zorg je ervoor dat je slippen of glijden vermijdt. Dit gebeurt automatisch wanneer je remt en stuurt tegelijk met een wat hogere snelheid. De truc hierbij is om alvast wat gas los te laten voordat de bocht komt. Hierdoor ga je wat trager de bocht in, maar kom je er twee keer zo snel weer uit. Bij de meest scherpe bochten is het dus van belang dat je er tijd op wint in vergelijking met je concurrenten, in plaats van dat je er tijd op verliest. Erg handig voor opeenvolgende bochten.

 

3. Geduld

Het fenomeen is aantoonbaar voor de meeste coureurs wanneer zij op een recht stuk gaan rijden. Het lijkt er al snel op dat je een mindere kart hebt dan de concurrent als je de bocht te snel neemt. Hierdoor ga je minder snel van start op het rechte stuk van de baan en verlies je tijd. Neem er dus rekening mee om de bochten wat trager in te gaan, om vervolgens weg te schieten en in te halen alsof je Max Verstappen bent.

 

4. Kijk en verbeter

Tot slot is de enige manier om tijd te winnen het verbeteren van jouw eigen tijd per bocht. Hierdoor is de voortgang perfect te meten en kun je de bochten anders ingaan. Erg handig is om de coureur voor je te volgen en om te kijken waar hij of zij tijd mee wint of juist verliest!